Olav Starheim og Aron Irving Li

Tidligere

OLAV STARHEIM, MALERIER OG ARON IRVING LI, METALLARBEIDER

18 Kandinsij var innom 120 x 100 OS Foto Tobias Nordvik
mandagStengt
tirsdag11:00-16:00
onsdag11:00-16:00
torsdag11:00-16:00
fredag11:00-16:00
lørdag12:00-17:00
søndag12:00-17:00

Olav Starheims utstilling består av nye arbeider og er en stor mønstring som vises i hele 1. etasje i Kunstbanken. Dette er den mest omfattende utstilling hans siden separatutstillingen samme sted i 2005.

Skiftninger er Aron Irving Lis første separatutstilling. Han har utmerket seg med sine særegne skulpturale verker i metall.

Olav Starheim (f. 1939) har en lang og betydelig karriere og hans kunstneriske prosjekt er å utfordre og fornye seg og stadig overraske både seg selv og publikum. Nå i 2018 ser vi at Olav Starheim har holdt kontakten med samtlige uttrykk og maktet å ivareta og utvikle sprengkraften i dem. Hans kunstneriske varemerke er den konkrete og fysiske tilstedeværelse i komposisjonen sammen med dynamikken som ligger i selve fargen.  De sterke fargene og de store formatene kjennetegner hans omfattende produksjon og fyller salene i Kunstbanken med vitalitet og kraft. Olav Starheims kunstuttrykk er mangefasettert og krever at betrakteren investerer i tid og tanker.

På 70-tallet malte Starheim lyriske landskapsbilder, på 80-tallet dyrket han et fargerikt ekspressivt formspråk. Så ble det et konstruktivt og abstrakt uttrykk med komplekse rom- og formgjengivelser. Og til den store separatutstillingen i Kunstbanken i 2005 arbeidet han med en forenkling i bruk av flater og farger.

Olav Starheim etablerte seg på Espa i Stange kommune i 1972 og har bodd der siden. Ved siden av somfattende utstillinger, oppdrag for Kunst i offentlige rom og mange tillitsverv, drev han sammen med livspartner og keramiker Yngvild Fagerheim også utstillingsaktivitet der i 20 år.  Han har også vært en markant fagpolitiker med mange sentrale verv og gjennom dette hatt stor betydning lokalt for Kunstbanken Hedmark Kunstsenter og for det nasjonale kunstfeltet


Aron Irving Li (1989) er nyutdannet metall- og smykkekunstner fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har utmerket seg med sine særegne skulpturale verker i metall og er allerede innkjøpt av Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Han har jobbet med intrikate strukturer forankret i nøye planlegging og håndverksmessig presisjon. Noen arbeider er konstruert opp av messingtråd som loddes sammen til geometriske strukturer i flere lag, hvor de indre og ytre formene gradvis vokser inn i hverandre. I andre arbeid har Li tatt i bruk CAD-program og deler har blitt skåret ut med vannskjærer for siden å bearbeides manuelt og loddes sammen til ferdige skulpturer. Bruken av maskinelt produserte deler har åpnet opp for å arbeide med luftige og lette strukturer i et ellers hardt og industrielt materiale. Gjennom kjemiske prosesser har Li deretter latt metallets eget fargespekter tre frem. Skiftende mønstre og valører i turkis, blå, grønn og bruntoner skaper et dynamisk uttrykk som kontrasterer formenes nøyaktighet.

Formspråket sitt finner Li i rytmiske gjentakelser i naturen. Han ser etter små detaljer i sine omgivelser, som frøkapsler, knopper, tørkede blader og visne blomster. Ikke minst ser han nøye på hvordan naturen forandrer seg gjennom årstidene. Med forgjengelighet som inspirasjon bærer skulpturene i utstillingen preg av et mer evigvarende ytre. Skiftninger fremstår som et møte mellom natur og det menneskeskapte, mellom det strukturerte og det tilfeldige.