Mihkel Ilus

Tidligere

HOW ELSE CAN I PUT IT

SIG4326

Kuratert av Siim Preiman.

Norwegian Landscapes with Pine av den velkjente estiske maleren Konrad Mägi (1878-1925) var trolig malt ved Skotterud i 1910 på slutten av kunstnerens to og et halvt år lange opphold i Norge. Mägis arbeider er i dag noen av de mest verdifulle maleriene som sirkulerer i det estiske kunstmarkedet, og potensielle funn og salg av en dem kan utgjøre ett års finansiering for et lokalt, privat drevet galleri. I motsetning til arbeidenes verdi i dag, ble Norwegian Landscapes malt med grovt lerret og tynne strøk. Dette vitner om Mägis heller dårlige situasjon den gang. Fra et historisk synspunkt kan maleriets materielle egenskaper derfor sies å være mer verdifull enn en formal analyse av selve bilde.

I Mihkel Ilus sin praksis ser vi antydningen av en ny type maleri. Kunstnerens oppfatning er at gjennom store deler av det 20. århundre, har maleriet vært et medie for følelser og altfor sentrert rundt det kreative individet. Ilus er på jakt etter en måte å male på som ikke forteller historier. Han midler er fortsattt lerret, olje og tre, men hans måte å kombinere dem på skaper ukonvensjonelle former - benker, stropper, bøtter, vimpler, for å nevne noe. Selv om de endelige objektene ikke er bilder i tradisjonell forstand, er de stadig gjenkjennelige som malerier, og indikerer at det fortsatt er noe tidløst med måten en maler relaterer til, og behandler materialene sine.

Utstillingen er kuratert av Siim Preiman.

--
Mihkel Ilus (f. 1987) er billedkunstner med bo og virke i Tallinn. Han skaper ofte stor-skala installasjoner som kretser rundt en malerisk tilnærming. Etter å ha studert maleri ved Tartu University og ved Estonian Academy of Arts, er en viktig del av hans praksis å kombinere utstillingskultur med performance. Seneste separatutstillinger inkluderer Caprices: Pre-amp (med Henri Hütt) ved Design and Architecture Gallery i Tallinn (2017); Stick It in Your Wall, Hobusepea Gallery i Tallinn (2017); og Dead End (med Marten Esko) ved Art Hall Gallery i Tallinn (2016).

Siim Preiman (f. 1992) er kunstagent med base i Tallinn. Han jobber som kurator ved Tallin Art Hall og driver det nomadiske galleriet galerii galerii. Han studerte kunstteori ved Estonian Academy of Arts. Seneste kuratoriske prosjekter inkluderer Johannes Säres separatutstilling ved Hobusepea Gallery i Tallinn (2017); Art Nõukas’ separatutstilling Lost and Found i galerii galerii (2017) og Children of the New East ved Art Hall Gallery i Tallinn (2017). 

Utstillingen er et samarbeid mellom Hordaland kunstsenter og Tallinn Art Hall.

mandagStengt
tirsdagStengt
onsdag12:00-17:00
torsdag12:00-17:00
fredag12:00-17:00
lørdag12:00-17:00
søndag12:00-17:00

Hordaland kunstsenter holder til i Bergen, og ble etablert i 1976 som det første kunstsenteret i Norge. Aktiviteten på Hordaland
Kunstsenter er synlig gjennom utstillingsprogrammet, med lik vekt på seminarer, presentasjoner og dialog. Siden 1987 har
Hordaland kunstsenter hatt et nordisk gjesteatelierprogram, som fra 2008 også er åpent for
internasjonale kunstnere, kuratorer, skribenter og andre innen kunstfeltet.