Magnhild Øen Nordahl

Tidligere

STANDARD PRIMITIVES

4JYfjyZX

I separatutstillingen "Standard Primitives" viser bergenskunstneren Magnhild Øen Nordahl tre nye verk produsert spesielt for denne utstillingen på Hordaland kunstsenter: En skulpturserie, en animasjonsfilm og et videoverk.

Utstillingstittelen Standard Primitives er et begrep hentet fra et digitalt 3D-modelleringsprogram, og betegner de grunnleggende bestanddelene i programmets databank av byggemoduler: En kule, en sylinder, en kjegle, og så videre.

I Nordahls nye skulpturserie Standard Primitives and Extended Primitives har hun tatt utgangspunkt nettopp i disse digitale og tilsynelatende nøytrale modulene, og tilvirket dem én etter én i fysisk form, som objekter i blant annet tre, stein, glass og isopor.

Animasjonsfilmen In World View viser en gruppe skulpturer som snurrer rundt sin egen akse. I Nordahls arbeider vender rotasjonen stadig tilbake, og det å tilvirke en form med hendene kan i mange tilfeller også innebære å benytte seg av rotasjon: Å dreie en keramikkgjenstand, å bruke en sirkelsag, å borre, å kjevle.

I videoverket Avstanden til horisonten befinner vi oss på sjøen, med bare bølgene og horisonten i sikte. Videoverket dokumenterer reisen fra et gitt punkt ute på sjøen, og fram til det punktet som en kunne se som horisonten da en begynte på reisen.

Er det mulig å oppleve jordas rundhet, å sanse den gjennom kroppens persepsjon og evne til forflytning? Kan en komme noe nærmere å forstå tillært teori og kosmiske proporsjoner, ved hjelp av verktøyet en holder i hendene? Samlet går disse tre verkene i dybden på forholdet mellom den fysiske materien og den abstrakte ideen – mellom håndfast og virtuell formgivning.

 

 

Kunstnersamtale lørdag 11. juni kl. 11:00

Dagen etter utstillingsåpningen blir det en offentlig samtale mellom Magnhild Øen Nordahl og kunstner og skribent Hans Carlsson, som har skrevet et tekst spesielt til utstillingen. Hjertelig velkommen!

 

 

Magnhild Øen Nordahl (f. 1985, Ulsteinvik) er en kunstner som bor og arbeider i Bergen. Hun har en mastergrad fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2014), og en bachelorgrad fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen (2010). Nordahls utstillingsvirksomhet de seneste årene inkluderer blant annet NNA-NNA-NNA ved Astrup Fearnley Museet og Stavanger Kunstmuseum (2015-2016), Kunsten tilhører  dem som ser den den Norsk Skulpturbiennale ved Vigelandmuseet (2015), Soft Measures ved WIELS Contemporary Arts Centre, Brussel (2014), This House, Palais de Tokyo, Paris (2013), Statics, NO. 5 ved Bergen Kunsthall (2012). Nordahl har også arbeidet med kunst i offentlig rom, senest med skulpturen Parallell Sogndal på bestilling fra Sogndal kommune (2015).

 

http://www.magnhildnordahl.com

 

Utstillingen blir til med støtte fra Bergen Kommune, Bildende kunstneres hjelpefond, Norsk kulturråd og Bergen senter for elektronisk kunst.

mandagStengt
tirsdagStengt
onsdag12:00-18:00
torsdag12:00-18:00
fredag12:00-18:00
lørdag12:00-18:00
søndag12:00-18:00

Hordaland kunstsenter holder til i Bergen, og ble etablert i 1976 som det første kunstsenteret i Norge. Aktiviteten på Hordaland
Kunstsenter er synlig gjennom utstillingsprogrammet, med lik vekt på seminarer, presentasjoner og dialog. Siden 1987 har
Hordaland kunstsenter hatt et nordisk gjesteatelierprogram, som fra 2008 også er åpent for
internasjonale kunstnere, kuratorer, skribenter og andre innen kunstfeltet.