Kjell Varvin

Tidligere

FESTIVALUTSTILLING MOLDEJAZZ

KjellVarvinnettside 740x460

 

Kjell Varvin er invitert til å være årets festivalutstiller under Moldejazz. I utstillingen Jazz Procedure vil hans karakteristiske formeksperimenter prege rommet og skape en helt unik og dynamisk utstilling der kunstneren bygger en ny installasjon hver dag gjennom festivaluka.

Kjell Varvin er gjennom flere tiår en av Norges mest markante samtidskunstnere, og representerer gjennom sitt spenn i materialer og teknikker en grenseoverskridende kunstnerisk praksis. Med solid fotfeste i en modernistisk tradisjon utfordrer han den romlige forståelsen med sine visuelle improvisasjoner. Strukturene han skaper er ofte i sveiset stål og tre og er i sin natur ustabile, alltid i utvikling og bevegelse til noe nytt. Slik kan man trekke paralleller mellom Varvins arbeidsmetode og jazzens improviserte univers, der lekenheten har en tilsvarende viktig rolle.  

Kjell Varvin nærmer seg 80 år men personifiserer en kunstnerisk energi og vitalitet som er unik i det norske landskapet, uavhengig av alder.

 

«Det lønner seg å ta vare på rester når man er glad i å improvisere. Jeg bygger. Den ene biten føyer seg til den andre, slik er fremgangsmåten alltid. Løsningen ligger ikke gjemt et eller annet sted som et kamuflert mirakel, strukturer skal ikke avdekkes, de skal oppstå av seg selv. Fra null skal det tilføres en brøkdel, det første element skal trekke til seg det neste, og det neste, til verket er funksjonsdyktig. Materialenes ubetydelighet og beskjedne identitet hindrer dem ikke i å utfolde uant potensiale når de står på samme scene og utgjør en visuell helhet, en komposisjon hvor hver enkelt er betydningsfull og uunnværlig. Ved å bytte om på plassene oppstår usette kombinasjoner, rene oppdagelser som kan sammenliknes med nye trekk i sjakkspill. Undring og glede, som når nye overbevisende og dristige formler blir avdekket for matematikere.»

 

Kjell Varvin (1939) bor og arbeider i Bærum og har sin utdannelse blant annet fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo og École Superieure des Beaux-Arts i Paris, Bellas Artes i Sevilla og

Artes y Oficios i Barcelona. Han har en lang rekke utstillinger i inn- og utland bak seg, og er innkjøpt av blant annet Nordnorsk Kunstmuseum og Nasjonalmuseet.

 

Årets utstilling skjer i samarbeid med Moldejazz og utstillingsåpningen skjer på festivalens åpningsdag mandag 15. Juli kl 15.00.

 

www.varvinart.blogspot.com

mandagStengt
tirsdag11:00-16:00
onsdag11:00-16:00
torsdag11:00-16:00
fredag11:00-16:00
lørdag11:00-16:00
søndagStengt