Kristine Fornes

Tidligere

VEIEN MOT JORDEN

DSC1837Kristine Fornes minskad till web
mandagStengt
tirsdagStengt
onsdag11:00-16:00
torsdag11:00-16:00
fredag11:00-16:00
lørdag11:00-16:00
søndag11:00-16:00

Velkommen til åpning av ny utstilling torsdag 3.desember kl.18.00!

Til utstillingen lanseres en kunstbok som viser Kristine Fornes sine arbeider innenfor temaene gårder, kirker og hager samt tekster av Cathrine Lorange, Arne Horge, Vigdis Hjorth og Ingeborg Mellgren Mathiesen.

"Det første frøplanten gjør når den begynner å spire, er å sende roten loddrett nedover. Dette kalles geotropisme, veien mot jorden."

Hagen har i århundrer vært et uttrykk for drømmen om det gode livet. Ordet paradis har sitt opphav i det persiske ordet pairaidaeza som betyr hage. Norsk hagehistorie er, sammenlignet med andre land i Europa, av det tarvelige og praktiske slaget. Men enkelte steder hadde man klima, økonomi og nok internasjonale impulser til å leve ut ideene. Sjøfolk tok med eksotiske planter til Kråkerøy. Munker dyrket sjeldne urter på Hovedøya. Camilla og Johann Colletts gård på Ullevål hadde stort parkanlegg og springvann.

Og Molde hadde den berømte Humlehaven, skapt på 1850-tallet av Louise Johanne Gørvell.

Med tråder i ull og silke har Kristine Fornes gjengitt planter, blomster og arkitektur, og linjene trekkes fra Norge og ut i verden.
Molde. Kråkerøy. Persia. London. Nablus. Paris. Hagehistorien har kapitler fra hele verden og botanikk og hageanlegg har til enhver tid speilet samfunnet og politikken. Samfunnslivet påvirker vårt syn på og forhold til plantelivet. 
Fornes har jobbet med broderi i mange år og har utviklet sitt særegne uttrykk gjennom tegning, vev og stofftrykk. Hun jobber både figurativt og abstrakt, med streker som spenner fra de helt enkle og rene, til de mer tette og detaljerte. Utgangspunktet for arbeidene er ofte brukte tekstiler og dermed blir også tekstilets historie en del av fortellingen hun formidler gjennom tråden.

Kristine Fornes (f. 1971) har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo og Bergen. Hun har stilt ut både nasjonalt og internasjonalt de siste 20 årene på institusjoner som Nasjonalmuseet, KODE, Soft Galleri og Trafo Kunsthall. Arbeidene hennes er i samlingene til blant annet KORO - Kunst i offentlig rom, KODE, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Nasjonalmuseet.

Foto: Øystein Thorvaldsen